Een onverwachte kerst – Natalie Cox

Dit boek van Natalie Cox sprong meteen in het oog toen ik vorige maand op de Antwerpse Boekenbeurs was. Letterlijk dan, want als fervent hondenliefhebber vind ik deze cover natuurlijk prachtig. Een Basset Hound had het plaatje wellicht nog completer gemaakt, maar gelukkig vermeldt Natalie Cox mijn favoriete ras toch op bladzijde 55! Lees hier mijn recensie van Een onverwachte kerst.

Verhaal
Charlies leven staat helemaal op zijn kop: haar vriend Lionel heeft haar bedrogen, haar appartement is vernield door een gasexplosie (waardoor ze met een hersenschudding en gekneusde ribben in het ziekenhuis ligt) en het is bijna Kerstmis, een periode waar Charlie oprecht een hekel aan heeft. Wanneer ze hoopt dat dit allemaal snel achter de rug is, krijgt ze telefoon van haar moeder. Ze vindt het een goed idee dat Charlie eventjes uitrust op het platteland bij haar nicht Jez. Die heeft namelijk een luxe hondenhotel in het Engelse dorpje Cross Bottomley. Maar eigenlijk is Charlie niet zo dol op honden. Bovendien kruisen twee mannen haar pad: de dierenarts Cal en de verloofde Hugo, die allebei ontzettend knap zijn…

Recensie
Een onverwachte kerst is zo’n boek dat ik overal mee naartoe nam. Een van de hoofdredenen waarom ik zo enthousiast ben over dit boek, is omdat het veel humor bevat. Charlie deed mij meermaals glimlachen en ook de beschrijving van de honden vond ik erg humoristisch. Natalie Cox beschrijft de honden op een heel realistische manier. Ik herkende mijn hond Odilon vaak in de trekjes van Malcolm, een Deense Dog. (Odilon is wel een Basset Hound, maar dit even terzijde.) Je hoeft trouwens geen hondenexpert te zijn om je de honden levendig voor te stellen. Het waren allemaal redelijk bekende rassen, namelijk een Beagle, een Dwergkeeshond, een Ierse setter, een Franse poedel, een Deense Dog en twee Husky’s.

Daarnaast had ik veel sympathie voor het hoofdpersonage Charlie. Ze is impulsief, chaotisch en eigenwijs, waardoor ze soms in bizarre situaties terecht komt. Door haar hersenschudding moet ze eigenlijk rusten, maar daar slaagt ze niet in. Charlie is iemand die zorgeloos door het leven gaat. Op bepaalde momenten in het verhaal zou ik al een versterkte burcht gebouwd hebben rond het pension, zij niet. De personageontwikkeling in het boek is bovendien goed uitgewerkt. Charlie is aanvankelijk niet zo dol op honden, maar al snel bouwt ze een band op met de dieren. Ook de andere personages blijven niet stil staan. De mysterieuze dierenarts Cal is nogal arrogant, maar hij verandert doorheen het verhaal. En Hugo, het baasje van Malcolm, maakt een paar belangrijke beslissingen in zijn leven.

De schrijfster van het boek hanteert een ik-perspectief en dat is eigenlijk mijn favoriet. Op die manier kan ik mij het beste inleven. Ik voelde mij vanaf de eerste bladzijde meteen meegezogen in het verhaal. Het boek is niet langdradig. Er is afwisseling tussen rustige en actieve hoofdstukken. Naarmate het verhaal vorderde, steeg de spanning. Ik zag alles voor mij gebeuren en dacht eigenlijk al meteen aan een verfilming. Dit zou echt een superleuke feelgood movie zijn!

Een minpunt is dat het einde van het boek een beetje voorspelbaar was. Anderzijds stoorde mij dat niet omwille van een ander plot dat ik niet verwacht had. De laatste hoofdstukken vond ik persoonlijk iets te snel gaan. Ik had die stukken nog wat uitgebreider aangepakt. Daarnaast was de vertaling redelijk stroef. Ik weet dat het niet gemakkelijk is om zo vlot mogelijk te vertalen, maar in dit geval kon het toch iets beter. Ik kwam vaak rare woorden tegen zoals “zwendel”, wat bedrog betekent. Ik had nog nooit van dat woord gehoord.

Een onverwachte kerst speelt ook in op de maatschappij. Een van de boodschappen uit het boek, die ik heel belangrijk vind, is dat je goed moet nadenken over de adoptie van een huisdier. De poedel Blok verblijft al een jaar in het hondenhotel en niemand komt hem halen. De baasjes blijven wel zijn verblijfkosten betalen, maar toch vind ik dit zeer triestig. Het is niet oké om zomaar even je huisdier te dumpen wanneer je op vakantie moet of wanneer die oud en versleten is. Of in het geval van Hugo, die geen ruimte heeft voor zijn hond omwille van zijn (boosaardige) schoonfamilie.

Kort samengevat: ik heb enorm genoten van dit verhaal. Het is humoristisch, romantisch en spannend tegelijkertijd! Mocht je dus nog op zoek zijn naar een kerstcadeau voor een honden-en-boekenliefhebber, dan is dit zeker een aanrader.

Schermafbeelding 2018-11-27 om 19.58.11
Uitgeverij: Boekerij
Vertaler: Anne Jongeling
Aantal pagina’s: 303
Genre: Roman
ISBN: 9789022585726

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s