Soldaat Marie – Katrien Van Hecke

Soldaat Marie is een historische young adult die het verhaal vertelt van Marie Schellinck, een jonge vrouw die dienst neemt in het Franse revolutionaire leger. Ze vermomt zich als man en vecht samen met duizenden soldaten voor de nieuwe Franse waarden: liberté, égalité et fraternité. Marie is op zoek naar een beter leven, maar vindt ze dat ook?

Het verhaal speelt zich eerst af in Gent, waar Marie werkt als dienstmeisje in een herberg. Daar leert ze een Franse soldaat kennen die haar overtuigt om mee te vechten in het revolutionaire leger. Met een tikkeltje onzekerheid besluit ze de stad Gent en haar familie achter te laten en vertrekt ze met het leger naar Frankrijk, Italië en Polen. Wat opvalt, is dat Marie een ontzettend sterk en moedig karakter heeft. Ze laat zich niet doen door de mannen rondom haar. Bovendien is ze ontzettend slim: ze kan haar “geheim” goed verbergen en maakt al snel promotie in het leger waarbij ze benoemd wordt tot korporaal.

Toen ik dit boek begon te lezen, kon ik eigenlijk niet meer stoppen. Vanaf de eerste bladzijde was ik al erg nieuwsgierig. Het verhaal start namelijk met een brief van Jeanne, de dochter van Marie. Het verbaasde mij wel een beetje dat ze een dochter had, omdat er op de cover van het boek een heel jong meisje staat. De echte leeftijd van Marie ga ik uiteraard niet verklappen, maar het verwonderde mij wel!

Van Hecke beschrijft op een heel geloofwaardige manier de gruwel van de oorlog. Op en rond het slagveld ziet Marie de meest verschrikkelijke dingen: soldaten die elkaar koelbloedig vermoorden, ledematen die geamputeerd moeten worden en vooral de voortdurende angst om haar beste maten, Louis en De Slome, te verliezen. Marie mist ook ontzettend hard haar dochter Jeanne, met wie ze regelmatig brieven stuurt.

Wat ik heel goed vond aan dit verhaal, is dat de schrijfster je meermaals op het verkeerde been zet. Geen enkele verhaallijn of gebeurtenis was voorspelbaar. Anderzijds vond ik het einde een beetje teleurstellend. Ik was wel verrast, maar ik had meer actie verwacht. Uiteraard is er wel veel spanning en actie aanwezig in het midden van het verhaal. Dat kan een reden zijn waarom ik het einde wat minder vond.

Een interessant extraatje is de tijdlijn op de laatste pagina’s van het boek waarop de schrijfster de belangrijkste gebeurtenissen nog eens opsomt. Daarnaast legt ze een aantal termen, plaatsnamen en Gentse uitspraken uit. Ik zou misschien een asterisk of een ander teken geplaatst hebben bij de woorden, zodat de lezer weet dat die term wordt uitgelegd. Toch begrijp ik de keuze van de schrijfster om dat net niet te doen. Het komt anders nogal belerend over. En aangezien het verhaal zich afspeelt tijdens de Franse Revolutie, komen er geregeld Franse woorden aan bod. Op die manier voel je je nog meer betrokken in het verhaal.

Kortom, ook als geschiedenis niet jouw ding is, zou ik dit boek zeker aanraden. Katrien Van Hecke geeft de Franse Revolutie een “gezicht” door het verhaal van Marie Schellinck te vertellen, die trouwens echt bestaan heeft. Marie Soldaat heeft een aangename leesflow en laat je op een andere (leukere) manier kennismaken met de Franse Revolutie. Ik zou nog meer kunnen vertellen over dit boek, maar dan verklap ik wellicht te veel van het verhaal. Dus ik zou zeggen, lezen maar!

Schermafbeelding 2018-11-27 om 19.58.11
Uitgeverij: Clavis Young Adult
Aantal pagina’s: 205
Genre: Historische YA
ISBN: 9789044833911

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s